Your kink is not my kink – BDSM in Vlaanderen

We leven in digitale wereld. Eentje waarbij de meeste extreme vormen van BDSM op een muisklik van ons verwijderd zijn. Plasseks, poepseks, body modification, … Je vindt alles probleemloos op het wereldwijde web. Daarnaast zie je steeds meer in mainstream media vormen van BDSM opduiken. SM van Rihanna, Work Bitch van Britney Spears, Lady Gaga en Madonna met hun kinky outfitjes. Vijftig Tinten Grijs, erotische trillers, kunst rond BDSM en seksshops met kinky setjes. Noem het maar op! Seks is overal! En toch lijkt het alsof de Vlaamse huiskamer steeds preutser omgaat met seksualiteit. Want wat in mijn slaapkamer gebeurt, dat zijn uw zaken niet en dat het allemaal maar niet te veel afwijkt van de norm. Ahja en BDSM’ers dat zijn perversen. Vieze, vuile, oude venten! Blegh!

Getriggerd door de eerste BDSM studentenclub in Vlaanderen, Kajira uit Gent, en de hele commotie daar rond deed Jantien Seeuws onderzoek naar de dualiteit rond BDSM in Vlaanderen. Hoe zit het nu eigenlijk met de modale BDSM’er en het beeld daarover? Hoe staat de BDSM-wereld tegenover zichzelf en tegenover de andere? Zijn er binnen die wereld eigenlijk nog zelf taboes? En zijn het nu zo’n vieze, vuile, oude venten?

Vandaag kwam Jantien de resultaten van die masterproef toelichten aan de Faculteit Rechten in Gent. Daarbij vertelde ze van a tot z hoe de masterproef is tot stand gekomen. Aan de aanwezigen te zien, toch zo’n 100-tal mensen, kon ik trouwens al meteen afleiden dat BDSM niet enkel voor die viezeriken is. Het publiek bestond uit mannen, vrouwen, jongeren, ouderen en vooral normale mensen. Hoera voor Jan Modaal. Maar wat is mij daar nog allemaal opgevallen?

Wel eerst en vooral deed Jantien een literatuurstudie. Frappant daarbij hoe weinig onderzoek al werd gedaan naar BDSM. Jantien refereerde naar 2 goeie studies uit Amerika en daar moest ze het mee doen. Twee schamele studies begot. Triestig. Naast de literatuurstudie werden door Jantien uiteraard gesprekken gevoerd. Zowel op BDSM-feestjes bij mensen in het milieu, als tijdens focusgroepen en via individuele bevraging aan de hand van een vragenlijst. Leuk weetje: ikzelf maakte deel uit van zo’n focusgroep, eentje rond fetisjen en sadomasochisme, en werd af en toe gequote tijdens de presentatie van Jantien. Een van mijn quotes is terug te vinden op de foto’s hier onder dit artikel. Spannend!

Interessant is dat er  heel wat van de respondenten aangaven dat zij BDSM ervoeren als een geaardheid. Eigenlijk werd daarbij wel vaker de link gelegd naar de holebiscène. Je kiest er niet voor om BDSM’er te zijn, dat zit in je. You can lead a horse to water but you can’t make ‘m drink. Je kunt mensen wel technieken aanleren, maar de liefde voor BDSM zit echt gewoon in je. Net als je liefde voor mannen, vrouwen of iets anders. Daarbij werd ook teruggekeken naar de holebiscène van 20 jaar geleden. Waar holebi zijn vroeger onbespreekbaar was, zien we nu steeds vaker dat er een wettelijk en maatschappelijk kader wordt gecreëerd waarin zaken kunnen en mogen. Er treedt een bepaalde gewaarwording in. Misschien dat in de toekomst hetzelfde voor BDSM gebeurt? Misschien zien we binnen 20 jaar steeds meer mensen die hier eerlijk over kunnen praten?

Want dat is mij ook opgevallen. Hoe fout het beeld nog is bij hulpverleners en justitie. Hoeveel mensen die aan BDSM doen eigenlijk wel kunnen verliezen. Het meest gemediatiseerde voorbeeld is natuurlijk de SM-rechter, maar het illustreert wel perfect hoe de wet nog denkt over BDSM’ers. Alsof je seksuele geaardheid en interesses een invloed hebben op je opvoedkwaliteiten of op je vermogen om een relatie te hebben, een job uit te voeren en gewoon ‘normaal’ te functioneren. Hetzelfde in de hulpverlening, hoeveel psychologen en psychiaters geen weet hebben van hoe er met BDSM moet worden omgegaan. Professionals die zelfs nog steeds met het idee rondlopen dat die BDSM’ers moeten bekeerd worden. De DSM IV, het handboek voor mensen in de hulpverlening, waarbij BDSM wordt aanschouwd als ziekte. Gek is dat! Gelukkig werd de DSM aangepast en krijgt BDSM een iets betere connotatie. Hopelijk nemen hulpverleners dit snel op.

Daarnaast bleek ook wel dat er 1 iets zeer belangrijk is bij BDSM: vertrouwen. Fysiek vertrouwen, zeker in een SM-relatie of een dominant/sub-relatie, aangezien je lichaam toch wat te verduren krijgt en psychisch vertrouwen omdat je toch het een en ander verwacht van elkaar. Iemand moet de stap willen en durven zetten om iets te doen voor een ander. En moet ook durven vertellen wanneer iets hem of haar bevalt of net niet.

En tja, ook binnen de BDSM-wereld blijken taboes te zijn. Er zijn fetisjen die niet makkelijk bespreekbaar zijn. Jantien gaf als voorbeeld Diaper Lovers, maar er zijn zeker nog ‘vreemdere’ fetisjen die hun weg nog niet gevonden hebben binnen de spreekwereld van de BDSM’er.

Tijdens het afsluitend vragenkwartiertje kwam het onvermijdelijke Vijftig Tinten Grijs naar boven. Is dit nu een goeie zaak voor BDSM? Naar mijn mening wel. Ook al zijn het ABSOLUTE KUTBOEKEN en brengen ze een compleet verkeerd beeld van BDSM, ze hebben wel het thema aanspreekbaar gemaakt. En op de vele foute zaken die nu aan de grote massa worden verteld, komen nu correcte tegenreacties. Reacties die voor Vijftig Tinten waarschijnlijk nooit een plekje hadden gekregen in mainstream media en zich hadden schuilgehouden bij een Jamberssfeertje.

Heb je zelf interesse in BDSM? Leuk! Weet dat er enorm veel verschillende vormen van bestaan. En dat er gelukkig ook heel wat leuke organisaties bestaan die spreekavonden organiseren. Eentje daarvan, voor de jongeren onder ons, is JongBdsm. Ga zeker eens zien naar hun website.

Mocht je nog vragen hebben over de masterproef van Jantien dan mag je altijd mailen naar ons infoadres. Wij bezorgen jouw vraag dan aan Jantien. Mensen die benieuwd zijn naar wat ik zoal had te vertellen in die focusgroep en dus geïnteresseerd zijn in mijn persoonlijke ervaringen en ideeën mogen zeker ook een mailtje sturen of kunnen mij bereiken op 1 van mijn social kanalen. Twitter of Facebook.

Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen Vijftig tinten grijs. BDSM in Vlaanderen

Ontdek meer

  • Meer dan vijftig tinten. Gelukkig! Een hele tijd geleden las ik over een masterstudente die voor haar masterproef aan het onderzoeken was wat BDSM in Vlaanderen nu wel inhoudt. BDSM, je weet wel, dat waar Vijftig Tinten […]
  • BDSM VOOR BEGINNERS – LOVEWARE Oproep in de Poepeklets groep, of er iemand interesse had in een workshop ‘BDSM voor Beginners’. Voorwaarde: een echte dummie zijn qua BDSM. Zonder veel nadenken en vooral met veel […]
  • Gelezen en.. Fifty Shades of Grey Fifty Shades / Vijftig Tinten. Huismoederporno. Te beginnen met Fifty Shades of Grey / Vijftig Tinten Grijs. Ik moet toegeven dat dit het eerste boek is dat ik heb uitgelezen in […]
  • You ain’t ever had a pet like me Soft Kitty, hot Kitty Little ball of fur Happy kitty, horny kitty purr purr purr When a vanilla ('Vanilla' is a term used by the BDSM world to refer to people who do not participate […]
  • De vreemdste seksonderzoeken van 2014 Alles voor de wetenschap, toch? En ja, ook over seks valt nog heel wat te ontdekken. Wij zetten de vreemdste onderzoeken van 2014 op een rijtje. # Mijn fantasie is jouw fantasie Ben […]
  • I take you to the Condoshop Mijn eerste post, die van haar moet nog volgen. In mijn post ga ik meteen over tot voorlichting. Waar, wanneer en met wie dan ook gebruik altijd een rubber! There I've said it. Ik ken […]
The following two tabs change content below.
Kenny

Kenny

27, both eyes wide open. Exploring the world on- and offline.
Kenny

Latest posts by Kenny (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.