KamaSutra Beurs

Ik trok een latex jurk aan, en ging, speelpartner incluis, de KamaSutra Beurs bezoeken.
Een, naar hun eigen zeggen,”erotische lifestylebeurs”, 18+ uiteraard. Die tweejaarlijks wordt georganiseerd, in Utrecht. Maar goed, beste lezer, we dienen er geen doekjes om te winden, dit is gewoon beurs over seks, en wat leuks daar allemaal al dan niet bij komt kijken.
Is het een ritje Nederland waard? Nou…

Klasse amateur
Wat doet een mens als hij naar een beurs wilt? Hij gaat kijken op de website. Die zegt het, in zwart-rode typografie, helemaal. Het is wat schreeuwerig. Recht voor de raap. Pornografisch. Niet bepaald gesofisticeerd. Spannend? Plattekes. Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Zo belandde ik zaterdagmiddag drummend in een rij mensen die maar zoveel van elkaar kunnen verschillen als demografisch mogelijk is. Giechelende jongeren, check. Oudere koppels, check. Dames met menselijke huisdieren, check. Seks is van iedereen, dat mag blijken.

Eerst arriveer je als bezoeker in een entree die nog het meest aan een ABC-cinema doet denken, om dan begroet te worden door bijzonder stuurse heren in maatpak, die je ticket voor je prikken.
Daarna komt de wirwar aan standjes. Ahem.

Standen
In het aanbod van de verkoopbare waar vond ik mijn eerste, en meteen grootste, teleurstelling. Zoals ik vreesde was de beurs net hetzelfde als om het even welke beurs. Het overgrote deel van het terrein werd ingenomen door merken die zich het kunnen veroorloven om hier een heel weekend te staan, merken die al reeds naam hebben in hun desbetreffend milieu, merken die populair zijn. In de wereld van de sekstoys vertaald zich dat naar de meest standaard modellen. Kwaliteit, dat wel, maar na stand drie met Lelo vibrators heb je het wel gezien. Ik vond op de hele beurs welgesteld twee standhouders die mijn interesse wisten te wekken;

 • Body Art Jewelry;
  Deze mensen bieden een waaier aan handgemaakte juwelen, voor je oren, je vingers, en jawel, je tepels. Nu, ik ben altijd fan geweest van tepel-piercings, maar de permanente aard van deze ingreep houd me al jaren tegen. Deze mensen bieden het alternatief. Een juweel dat je kan aanbrengen rond je tepel, zonder gaatjes te hoeven prikken. Het is wat ongemakkelijk om over je tepel heen te schuiven, maar eens je juweel zit, voel je werkelijk niets van last. En je borsten zien er geweldig uit. Bekijk hun site: http://www.bodyartjewelry.com/
 • mrsJones;
  Een elegante dame die bijzonder elegante waar verkoopt. Nu, ik ben altijd al fan geweest van glazen speelgoed, maar dit is wat je noemt de extravagante upgrade bij uitsteek. Het zijn geen dildo’s. Het zijn kunstwerkjes. En neen, daarmee overdrijf ik niet. Elke productie is handgemaakt, uniek en gewoon prachtig. Oordeel vooral zelf: http://www.mrsjones.world/

Voor de BDSM-standen geldt hetzelfde mantra als in de gemiddelde sekswinkel. Leuk om te window-shoppen, maar je bestelt uiteindelijk beter online. Of ga eens naar de Blokker.
De kwaliteit van het speelmateriaal was over het algemeen zwaar ondermaats. Slechte stiksels bij het leder, weinig tot geen afwerking bij de zwepen. Ook qua fetish kledij was er geen breed aanbod. Wel interessant waren de meubelmakers. Als je graag een Andreaskruis op je dak monteert om mee over de E17 naar huis te cheesen, kom dan naar de KamaSutra beurs. One of kind, hand crafted.
En dan hebben we het nog niet over de prijs.

Maar goed; misschien vond ik mijn heil in de liveshow, die plaatsvond in een gigantisch bij elkaar gepuzzeld stadium, incluis een DJ, een lounge, twee palen en een bar.

Oh, wat schokkend.
Na een hoop gekweel van de iets te joviale presentator “De show gaat van start in een luttele vijf minuutjes, dames en heren!”, kregen we act 1. Een, naar sociale normen, belachelijk aantrekkelijke dame kwam de trappen afgedaald, op de tonen van Christina’s “Candyman”. Ik had het kunnen weten.
Goed, ik ben een verwend kutkind met een hart dat enkel klopt voor Burlesque, maar ik ben ervan overtuigd dat je om het even waar aantrekkelijker performances vindt dan hier. Niet alleen was de routine afgezaagd, het ergste van de zaak was de duidelijke blik van algehele desinteresse van de artieste zelf. Er is weinig dat mij sneller een droge poes bezorgt dan een partner die er overduidelijk geen zin in heeft. Oh, en wie hoopte op danskunsten verder dan wat bibs gezwaai, was eraan voor de moeite. En dat in tijden waar je schoonmoeder paaldans lessen volgt bij de pilates club op de hoek. Maar goed. Ik kapte mezelf vol met bier, en hoopte op verbetering in act 2.

Binair 0.1
“En wat komt er na een mooie vrouw, dames en heren?” Ik zucht ostentatief. “Een mooie man, natuurlijk!” Neen, toch? Een man die stript? Bestaat niet. “En kunnen we een lieve dame uit het publiek blij maken met een gratis lapdance?”

De organisatie mag blij zijn dat ik mij voorgenomen heb om over deze onzin te schrijven, KamaSutra Utrecht, want anders had ik op dat moment mezelf als vrijwilliger opgegeven, en ik kan u verzekeren, de gevolgen waren niet voor op de LiveStream geweest.
Kwam een gegeneerd meisje van midden in de twintig het podium opgewandeld. Ik had al instant medeleven met haar uitdrukking van ongemak. De presentator plaatste onze gewillige participant op een stoel, en dan kregen we voor ongeveer vijf volle minuten veel luide muziek, licht en rook, en geen stripper.
Ik vraag me af wie daar in de slaapkamer geduld voor opbrengt.

Wie komt er uiteindelijk het podium opgewandeld? Spiderman.
U leest het goed, Spiderman. In een bijzonder slecht gemaakt kostuum dan nog. Van pikante lingerie bij de danseres naar instant Halloween On A Budget. Alsof de gemiddelde vrouw op kinky superhelden zit te wachten. Niet alleen vond onze acteur het nodig om het publiek te zwaffelen, de vrijwilliger ongevraagd aanraken en betasten was blijkbaar ook niet uit den boze. Dit “sensuele spel” werd als snel gevolgd door een hoop muscleflexen naar het publiek, en de klassieker; de broek in één haal afscheuren. Dit is zowat het moment dat ik mijzelf hoofdschuddend uit de zaal heb verwijderd.

Flop?
Nou, nee. Raar maar waar; na deze verschrikkelijke confrontatie met de realiteit heb ik het toch nog een leuke ervaring uit mijn 30 euro gediept. Hoezo? Door nog meer geld boven te halen.
De beurs biedt naast de standen en het hoofdpodium nog extra’s onder de noemer “Spannende Items”. Het gaat hier om secties van de beurs die toegankelijk worden voor zij die er een additionele vijf euro voor over hebben. Wat vindt een mens daar allemaal? Een swingerscafé, SM preformances, Huur en Gluur, en een Ladies Club. Ja, ik weet het, het blijft weer bijzonder binair.

Alsof dat alles nog niet frustrerend genoeg was doet de beurs een duit in het zakje voor de Male Gaze, dankzij hun SexBoxTheater.

“In dit theater geniet jij van een privéshow van twee dames. Heb je genoten van de shows op het hoofdpodium maar wil je meer zien? Het Sexbox theater is daarvoor de plek bij uitstek. Twee sexy meiden intiem, jij mag het zien!  […]Ze houden van verleiden en verwennen en delen dit maar al te graag met jou. Met sensuele bewegingen verleiden de dames elkaar wat uitmondt in een overheerlijke verwenpartij. Op het ronddraaiende bed blijft niets ongezien.”

Dit is de beschrijving van de beurs zelf. Mijn maag houdt het niet lang genoeg om hier uitgebreid commentaar op te geven, maar ALSJEBLIEFT ZEG. Uiteraard, lesbiennes bestaan er enkel en alleen maar om jouw pik te plezieren. Laten we lekker ongestoord verdergaan met objectiveren.

Dat terzijde. Het SM-theater was met full-suspension en fireplay wel degelijk de moeite waard. Bovendien kan je voor 2,5 euro de hele dag de stand binnen en buiten lopen naar genoegen. Ik kwam er na een berg frustratie alvast helemaal tot rust, en hing er alles bij elkaar een goed uur rond. Voor mij was er niet veel nieuws aan, maar dat ligt aan mijn ervaring binnen het wereldje, en niet de kwaliteit van de programmatie. Bovendien kreeg ik hier wat ik op de MainStage miste; enthousiaste artiesten op het podium.

En om af te sluiten met de enige echte nieuwigheid die de beurs mij geboden heeft;
Het Erotisch Doolhof.

Goed, het klinkt niet bijster speciaal, en an sich is het dat ook niet. Je betaalt om als koppel binnen te gaan, en kan eens je een stempel hebt, ook vrij binnen en buiten lopen. Je krijgt een handdoekje, condooms en gratis muntjes naar believen, om vervolgens los te worden gelaten in een doolhof dat zo donker is als de gemiddelde anus. Wat doet een mens als hij niets kan zien? Op de tast verder gaan, natuurlijk.

En dit is waar het leuk wordt. Je loopt daar natuurlijk niet alleen rond. In de ietwat afgelegener hoeken duurt het niet lang eer je als voyeur je hartje kan ophalen aan friemelende gedaantes naar wiens gezicht je enkel maar kan raden. Bovendien zijn er voldoende muren met suggestieve gaten aanwezig om menig hoofd op hol te brengen. Oh, heb ik verteld dat er bedden aanwezig waren? En een kooi? De kunst van het doolhof is dan ook; je moet het zelf invullen.

Tussen een ervaring met gloryholes, een berg naakte koppels op een bed, grijpgrage handen, en piemels waarvan ik niet weet aan wie ze toebehoren in, kwamen we ook twee koppels tegen die maar wat graag even met ons wilden spelen. Lang verhaal kort; ik heb zo ongeveer drie uur in dat doolhof doorgebracht. Het was. Interessant.

Conclusie?
Ik wil naar een parenclub. Neen, even serieus;

Als je een heteroseksueel Vanilla koppel bent, en je wil wat doen aan je dichtslibbende seksuele opwinding, dan doe je hier vast ideeën op. Voor de gemiddelde mens met een midlife crisis, is het ook een aanrader.
Heb je niets tegen exploitatie en/of objectificatie van vrouwelijke seksualiteit? Dan is deze beurs het vast volledig met je eens.

Nerveuze beginnende kinkster die graag eens wat materiaal in levende lijve wil zien? Je vindt hier voldoende standhouders die je graag van uitleg voorzien. Al vindt je dat ook in een sekswinkel, en moet je dan geen dure tickets aanschaffen.
Queer? Of onschuldig Gay? Vergeet het maar.
Als feminist is deze beurs een samenraapsel van zo om het even elke dag dagelijkse frustratie.
Als swingers-koppel? Je kan hier best wat leuks beleven. Toch als je geld te over hebt. Anders zou ik je aanraden lekker verder te spelen in een vertrouwde omgeving.
En als doorgewinterde BDSM’er? Fetlife biedt voldoende events die goedkoper en kwalitatiever zijn.

Alles bij elkaar genomen lijkt de KamaSutra beurs vér achter op zijn tijd. In een wereld waar YouPorn, Kink.com en de gemiddelde advertentie seksuele opwinding biedt, zou het geen kwaad kunnen hun act wat op te schonen. Ik zie het concept as is de volgende generatie niet halen.

Ontdek meer

 • De wereld is om zeep De wereld is om zeep. Vroeger vond je dit melancholische nummer terug op een Urbanus-plaat. Vandaag is het de harde realiteit. We zijn 25 december, Kerstmis, en het sneeuwt niet. Ik ben […]
 • Een open relatie in beeld gebracht Fotografe Keren Moscovitch besliste samen met haar man om hun huwelijk te openen en ruimte te maken voor verschillende sekspartners. Wat dat met zich meebrengt zette ze op de gevoelige […]
 • Eerste scène In de vestiaire kleed ik me uit. Eerst de strik, dan het hemd en de jeans, vervolgens het korset en mijn slip. Ik overhandig mijn duimboeien met de sleutels aan Adelaar, die zal ik niet […]
 • I love surprises – 210th luxury boxes Ik kwam met luxe lifestyle-merk 210th in contact na een blogpost rond erotiek en marketing (die vind je hier). Daarin werd de vraag gesteld hoeveel mensen informatie willen/kunnen delen […]
 • Poly riffs: Kerstdag met partners Het hebben van meerdere partners kan leiden tot een heleboel praktische problemen, van allerhande aard. Maar ze zitten soms in een klein hoekje. Gisterenavond zat ik met mijn familie rond […]
 • Oh you sex machine – His opinion Als erotiekliefhebber is er in Praag zeker een plaats die je moet hebben gezien, het Sex Machines museum. Voor een goeie 15 euro krijg je de pracht en praal te zien onder de sex machines. […]
The following two tabs change content below.
Mary-Ann

Mary-Ann

Illustrator, Blogger at Sugar No Milk
Sugar No Milk, an artist from Ghent, Belgium. Makes comics, plays around with Hand Lettering, lets lose on the wall with markers and writes in her free time. She tends to have an opinion on everything. Feminism, gender, sexuality and BDSM are but some of the topics she adores to discuss. All activity is accompanied by a dangerously large mug of coffee. One cube, no milk.
Mary-Ann

Latest posts by Mary-Ann (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.